Winkelwagen

Zonneboiler, is mijn woning daarvoor geschikt?

Een zonneboiler is een heel interessant systeem om veel energie te besparen maar het kan helaas niet in iedere woning.
Om te bepalen of een woning geschikt is voor een zonneboiler moeten we de volgende punten bekijken;

Lokatie en ligging van de woning
Om de zonnewarmte op te kunnen vangen worden zonnecollectoren gebruikt die meestal op het dak worden geplaatst. Dan moet dat dak natuurlijk wel voldoende zonlicht opvangen en liefst het gehele jaar, dus ook in de winter als de zon veel lager staat. Een grote boom of flat die veel zonlicht blokkeert kan een reden zijn om er maar vanaf te zien.
De meeste huizen in Nederland hebben een schuin pannendak en daar gaan we in de uitleg dan ook van uit. We gaan ook uit van een vaste opstelling van de collectoren op het dak, de collectoren hebben dus dezelfde richting en hellingshoek als het dak zelf.
Uit metingen aan zonnepanelen (vvor elektriciteit) weten we dat voor een maximale gemiddelde jaaropbrengst in Nederland de optimale richting is als het dak ongeveer op het zuiden is gericht (om precies te zijn 5 graden westelijk van het zuiden dus op 185 graden als u het met een kompas controleert) en een hellingshoek heeft van 36 graden. Voor zonneboilers ligt dat iets anders want in de zomermaanden levert een zonneboiler vaak meer warmte op dan nodig is en in het voor- en najaar en zeker in de winter te weinig. Bij zonneboilers levert een steilere hellingshoek (40 - 60 graden) een hogere opbrengst in het voor- en najaar en in de winter wanneer de zon lager aan de horizion staat en een lagere opbrengst in de zomer wanneer de zon juist hoog staat. 
Nu staan de meeste daken van huizen natuurlijk niet precies op 185 graden gericht met een hellingshoek van 40 - 60 graden maar gelukkig komt dat nu ook weer niet zo kritisch.
Hieronder ziet je het "zon instralingsdiagram voor Nederland" en daarmee kun je eenvoudig bepalen wat het effect is bij een andere richting of hellingshoek van het dak. Je kunt dit diagram ook downloaden door hier te klikken en het dan uitprinten op een wat groter formaat. U krijgt dan tevens de uitleg hoe dit diagram werkt.
zon_instralingsdiagram_Nederland_klein.jpg 

 

In de praktijk blijkt de opbrengst behoorlijk mee te vallen ondanks het feit dat het dak niet ideaal is gepositioneerd. 

NB
Op een plat dak kunt u natuurlijk ook zonnecollectoren plaatsen alleen moeten deze dan worden gemonteerd op een hulpconstructie. Het voordeel is wel dat u de collectoren dan optimaal kunt richten op de zon. De kosten van deze constructie kunnen bij zelfbouw met aluminium profielen zelfs lager uitvallen dan de speciale gootstukken voor een pannendak.

Afmetingen van het dak, hoogte en ruimte binnen
Uiteraard moet er op het dak wel voldoende ruimte zijn om de gewenste zonnecollectoren te monteren.
Ook moet u binnen voldoende ruimte hebben voor het plaatsen van de besturingskast met pomp en leegloopvat en voor de gewenste boiler en dan liefst ook nog zo dicht mogelijk bij het bestaande warmwatertoestel. Bovendien zijn er eisen voor wat betreft de hoogteverschillen tussen de diverse onderdelen.
Dit klinkt in eerste instantie misschien nogal ingewikkeld maar als je het allemaal rustig bekijkt valt het eigenlijk wel mee.

Als u de gewenste grootte van uw systeem eenmaal heeft bepaald en weet hoeveel vierkante meter zonnecollector oppervlakte u nodig heeft dan kunt u gaan bepalen met welk type zonnecollectoren u dit kunt realiseren en of daarvoor voldoende ruimte is op het dak. Let daarbij op dat er geen collectoren langdurig in de schaduw liggen van bijvoorbeeld een dakkappel  of iets dergelijks. Onderstaande foto's zijn van vlakke plaat collectoren op een pannendak waarbij deze "in-dak" zijn gemonteerd dus tussen de dakpannen met gootstukken zoals bij een dakraam. Soms worden vlakke plaat collectoren ook wel "op-dak" gemonteerd dus boven de pannen, bij vacuumbuis-collectoren gebeurt dat altijd zo.
Als u een enkele zonnecollector wilt plaatsen, of meerdere zonnecollectoren apart van elkaar, dan moet u er rekening mee houden dat er altijd minimaal 1 dakpan ruimte rondom de collector met gootstuk moet blijven liggen.

        collector_met_gootstukken.jpg

Als u twee zonnecollectoren naast elkaar wilt leggen dan zijn daarvoor ook speciale gootstukken beschikbaar waardoor ze maar 10 cm van elkaar liggen en er geen dakpan tussen hoeft te liggen.

                         dubbele_collectoren_met_koppelgootstukken.jpg

Daarmee zijn we er nog niet helemaal. Wij leveren zowel leegloop systemen als drukgevulde systemen. Bij leegloop systemen lopen de zonne-collectoren en leidingen leeg als de ze zon onvoldoende schijnt of als de boiler geheel op temperatuur is. Dat betekent wel dat het onderste punt van de zonnecollector hoger moet liggen dan de bovenkant van het leegloopvat en dat het mogelijk moet zijn om een hier een leiding tussen te leggen met voldoende afschot (minimaal 1 cm per meter leiding maar liever 2 cm per meter).
Bovendien moet het leegloopvat op zijn beurt weer hoger worden gemonteerd dan de bovenste aansluiting van de warmtewisselaar op de boiler.
In onderstaande tekening kunt u de benodigde minimale hoogteverschillen goed zien.

maatvoering_terugloop.jpg


Mochten deze hoogteverschillen bij u niet mogelijk zijn dan dan is een leegloop systeem niet mogelijk en dient u voor een drukgevuld systeem te kiezen. Dat is geen probleem want in de praktijk zijn verreweg de meeste systemen drukgevuld.

Als u eenmaal een bepaalde boiler in gedachte heeft en weet waar u hem wilt plaatsen dan is het zaak om te controleren of de boiler daar wel kan staan.
U kunt de maten van die boiler vinden op de website als u gaat kijken onder bij de zonneboilers en dan onder losse onderdelen waar alle boilers staan vermeld. Selecteer de juiste boiler en klik dan op meer info.
Naast de maten staat hier ook het gewicht van de lege boiler vermeld. De 150 Liter boiler weegt bijvoorbeeld 35 kg leeg en met 150 Liter water erbij dus 185 kg.
De 300L boiler weegt leeg 56 kg en gevuld dus 356 kg. Uw (zolder)vloer moet dat gewicht natuurlijk wel kunnen dragen hoewel dat in de meeste gevallen wel zal meevallen. Als u met 4 volwassenen bij elkaar staat heeft u dat gewicht ook al te pakken en daar maakt toch nemand zich zorgen over op een normale vloer.

Als u dit allemaal toch wat ingewikkeld vind kunt u altijd bellen voor advies en u kunt (op afspraak) ook altijd langskomen voor meer uitleg en advies.